2016. szeptember 21., szerda

Ha a szülő úgy érzi, kifogyott az eszközökből - Szülő-csecsemő/kisgyermek konzultáció



Szülő-csecsemő/kisgyermek konzultáció

Szülő-csecsemő és kisgyermek konzulens az lehet, aki már rendelkezik egy diplomával a kora gyerekkori ellátás területéről és foglalkozása révén a 0-3 éves korosztályt érintő kérdésekkel kapcsolatosan végez segítő munkát. Ez egy speciális szakirányú továbbképzés, mely egyetemi keretek között a korai fejlődést érintő legaktuálisabb tudományos, kutatási eredményeken alapuló elméleti ismereteket tartalmazza. A konzultációk sikerességéhez a szülő és gyermek együttes jelenléte szükséges.

 * Szoptatási nehézségei vannak?
 * Problémák vannak az étkezés körül? 
 *  Nehezen megnyugtatható?
 * Alavási, átalvási  nehézségekkel küzd gyermeke ? 
 * Lassabban fejlődik?  sokat sír, gyakran fáj a hasa?

Gyermekekkel dolgozó szakemberként gyakran tapasztalom, hogy a szülők már az első találkozás alkalmával elmondják, hogy a gyermekükkel kapcsolatos nehézségek, problémák igen régi keletűek. Sokszor már a csecsemőkorban jelentkezett a gyermek nyugtalansága, vagy arról számolnak be, hogy már az első hetektől sokat sírt, nehezen volt megnyugtatható a gyermek, vagy éppen arról, hogy nagy gondot jelentett a szoptatás, vagy az etetés. A szülők általában nagy bizalommal vannak az irányban, hogy „majd kinövi”. Gyakran a türelmes odafordulás, nagyobb figyelem is elegendő ahhoz, hogy a szülők maguk is sikeresen meg tudják oldani a felmerülő nehézségeket, hiszen ők ismerik legjobban gyermeküket.

Mi van akkor, ha a szülő úgy érzi, kifogyott az eszközökből, hogy elfogyott az energiája, tehetetlennek érzi magát, úgy érzi, elrontott valamit, hogy nem elég jó szülő? Jó tudni, hogy ha kisbabájánál alvászavart, evészavart, tartósan fennálló hasmenést, hányást, hasfájást, vagy akár érthetetlen lázas állapotokat tapasztal, ha gyermeke nagyon nyugtalan, vigasztalhatatlanul sírós, és az orvosi vizsgálatok organikus (szervi) eltérést nem találnak, úgy lelki eredetű okokra érdemes gondolni, hiszen a baba lelki történéseit csak testi funkcióin keresztül tudja jelezni. Ilyenkor nagyon sokat segíthet egy külső szemlélő, egy szakember, aki más szemszögből tekint  a szülő - gyerek párosra.


A szülő-csecsemő konzultáció egyik nagy előnye a  rövid időn belüli pozitív változás, mely néhány alkalom (5-10) után eredményesen lezárható. A konzultációk előre megbeszélt időpontban zajlanak, heti rendszerességgel, alkalmanként 80-90 percben, melyen a csecsemő/kisgyerek és a szülő (vagy szülők) együttesen vesznek részt. Donad W. Winnicott, brit gyermekorvos, pszichoanalítikus szerint a gyermek egészséges lelki fejlődéséhez, nem szükséges tökéletes, hibátlan szülőnek lenni, elég, ha valaki „elég jó”. Az „elég jó anya” nem egy tökéletes gondozó, hanem sokkal inkább olyan valaki, aki aktívan képes alkalmazkodni csecsemője szükségleteihez, majd ezt a csecsemő igényeinek megfelelően képes fokozatosan csökkenteni.  Az elég jó anyák nem hibátlanul gondozók, a fontos az, hogy hogyan reagálnak az elkövetett hibákra.


Jelentkezés:
Szeretettel várom olyan szülők jelentkezését, akiknek csecsemője, gyermeke fejlődésével, viselkedésével kapcsolatban bármilyen aggodalma, kérdése, problémája van.

1 megjegyzés:

  1. Szuper lehetőség, kár, hogy az én kisbabás időszakomban erre nem volt lehetőség!

    VálaszTörlés